DOZNAJTE za svakog ponešto

Kako najbolje presaditi biljku?

Dogodi li se da je kroz rupe za oticanje vode počelo rasti korijenje, to znači da je sobna biljka postala prevelika te da ju treba presaditi u veći lonac. Ako vas zanima saznajte kako presaditi biljku i pružiti joj najbolje uslove.

Podjelite ovaj post sa prijateljima…

Kako presaditi biljku?

Presađivanje biljaka ne mora uvijek biti problem. Potrebno je saznati što više o određenoj vrsti koju želite imati u svom stanu. Lončanica je biljka koja ovisi o čovjeku kada je u pitanju hranjenje, a kada postane veća od lonca u koji je prvotno bila posađena, potreban joj je veći lonac te svježa hrana u obliku komposta.

Kako znati kada treba zaliti lončanicu?

U zemlju gurnite prst kako bi provjerili je li potrebno zalijevanje. Ako je zemlja suha, bilo bi ju dobro zaliti, a ako nije onda nakon nekoliko dana ponoviti test.

Preraslu biljku treba presaditi u lonac za broj veći od prethodnog. Potrebno je znati kako napraviti kompost, čiji će sastav biti drugačiji, a sve ovisi o dužini vremena koje biljka provede u loncu. Ne treba koristiti opet stari kompost jer u njemu nema više dovoljno hranjivih sastojaka, a moguće je da su se s vremenom nastanili štetni organizmu.

Kako najbolje presaditi biljku?

Kada počne rasti korijenje kroz rupe gdje odlazi voda, vrijeme je za kupovinu novih i većih lonaca. U trgovinama je moguće kupiti cvjetne vrtove koji se sastoje od nekoliko različitih vrsta biljaka koje se nalaze u istoj posudi.

Iako su takvi aranžmani lijepi jasno je kako će biti potrebno svaku biljku odvojiti u poseban lonac jer svaka od njih traži drugačije uvjete zalijevanja.

Prije nego što novu biljku ponesete kući, potrebno ju je zamotati kako bi ju zaštitili, a posebno za vrijeme hladnog vremena.

Ukoliko u stanu imate veliku biljku koja polako sve više preuzima prostor, nije ju dobro skratiti jer na taj način ju možete uništiti. Bilo bi bolje pronaći im drugi prostor, a poznato je kako su upravo takve biljke tražene kada je u pitanju predvorje ili poslovni prostor.

Ako se dogodilo da je gornji sloj zemlje postao previše suh, doći će do oticanja vode pa će biljka na kraju uginuti od žeđi. Problem se može riješiti tako što će se zemlja izrahliti što je više moguće. Najlakše će biti uzeti viljušku s kojom će posao biti brže obavljen. Kasnije je potrebno zaliti biljku.

Kako prašina na lišću propušta samo 50% svjetla koje je potrebno kućnim biljkama, savjet stručnjaka je da se redovito briše prašina s listova. Kućanski poslovi čišćenja tako ne obuhvaćaju samo namještaj nego i kućne biljke koje su isto tako važne za svaki životni prostor.

savjetnica.com