DOZNAJTE za svakog ponešto

KAD VAM SE ŽIVOT SMIJE U LICE, I DOLAZI TUGA ZA TUGOM: ZAPAMTITE OVE RIJEČI ZA SVA VREMENA!

Svima se u životu nekada dogodila ružna stvar.

Manje ili više, svi smo nekada patili jer se situacija nije razvijala kako smo očekivali ili željeli, svi smo nešto ili nekoga izgubili…

Ali, šta god vam se u životu dešavalo, jedini način da preživite, nastavite dalje i idete ka sreći jeste da budete pozitivni, zahvalni za sve ono lijepo što vam se dogodilo, piše “Stil“…

U tome će vam pomoći 8 lekcija pisca Marka Hernofa koje treba da kažete sebi kada vam sve krene nizbrdo:

1. Bol je dio sazrijevanja

Život nam ponekad zatvori neka vrata, jer je vrijeme da krenemo dalje. To je dobra stvar, jer često ne želimo da promijenimo čak ni ono loše, dok nas okolnosti ne natjeraju. Kada dođu teška vremena, podsjetite sebe da svaki bol dolazi sa svrhom. Idite od onoga što vas je povrijedilo, ali nikad ne zaboravite čemu vas je taj bol naučio. Svaki veliki uspjeh zahtjeva tešku, ali vrijednu borbu. Dobre stvari zahtjevaju vrijeme, zato budite strpljivi. Zapamtite i da postoje dvije vrste bola – onaj koji vas povrijedi i onaj koji vas promijeni.

2. Ništa nije vječno

Kiša pada, ali mora i da prestane. Svaki put kad ste povrijeđeni, rana mora da zaraste. Nakon tame uvijek dolazi svjetlo. Nemojte misliti da noć može da traje zauvijek, jer ništa ne traje zauvijek, ni sreća, ali ni tuga. Samo zato što je stanje trenutno loše, ne znači da ne treba da se smijete. Svaki trenutak može da bude novi početak i novi kraj, dobijate novu šansu u svakom trenutku. Samo treba da je uzmete i iskoristite.

3. Briga i kukanje ništa ne mogu da promjene

Oni koji se najviše žale, najmanje ostvaruju. Uvijek je bolje pokušati da uradite nešto dobro i ne uspjeti, nego ništa i ne pokušavati. Nije sve gotovo ako ne uspete, gotovo je kada ništa ne radite, a samo se žalite! Preuzmite inicijativu!

4. Ožiljci su simbol vaše snage

Nikad nemojte da se stidite ožiljaka koje je život na vama ostavio. Ožiljak znači da je bol prošao i da je rana zatvorena. Ožiljak je tetovaža pobjede na koju treba da budete ponosni. Ne smijete da budete talac vaših ožiljaka. Ne možete da ih obrišete iz prošlosti, ali možete da promijenite način na koji ih vidite. Gledajte na vaše ožiljke kao na znakove vaše snage. Persijski filozof Dželaludin Rumi davno je rekao: “Rana je mjesto kroz koje svjetlost ulazi u vas”.

5. I najmanja borba je korak naprijed

Suština strpljenja nije u čekanju, već u sposobnosti da istrajete dok idete ka svom cilju, jer znate koliko vrijedi. Zato, ako želite nešto da započnete, učinite to i budite strpljivi i istrajni. U suprotnom ne vrijedi počinjati. Iako to može da znači privremeno gubljenje stabilnosti i udobnosti, na kraju će se višestruko vratiti. A nema boljeg osjećaja od toga. Nema boljeg osjećaja nego kad znaš šta znači biti živ.

6. Tuđa negativnost nije vaš problem

Budite pozitivni čak i kada vas okružuje negativnost. Smijte se i kada drugi pokušavaju da vas povuku na dno. Postoji jednostavan način da uspete u tome, zadržite entuzijazam i ostanete fokusirani na svoje ciljeve – kada vas tretiraju loše, ostanite to što jeste. Ne dozvolite da vas tuđa gorčina promijeni. Ne shvatajte ništa lično, čak i kada vam se čini da je lično. Ljudi rijetko nešto rade zbog vas, obično sve rade isključivo zbog sebe.

7. Ono što je suđeno, na kraju će se i desiti

Prava snaga se vidi onda kada vam se najviše plače i imate oko toliko toga da se žalite, ali umjesto toga birate osmijeh i cijenite ono što vam je život dao. Iza svake borbe stoji blagoslov, ali da biste ga vidjeli, morate da otvorite svoje srce i um. Ništa ne može da se desi na silu. A ono što je suđeno, svakako će se desiti i od toga ne možete da pobjegnete, čak i ako silno želite i pokušavate.

8. Najbolje što možete da uradite – nastavite dalje

Ne plašite se da ustanete nakon poraza. ne plašite se da opet pokušate, volite, živite. Ne smijete da dozvolite da teška lekcija skameni vaše srce. Najbolje životne lekcije uče se iz najgorih situacija i najvećih grešaka. Biće trenutaka kada sve što je moglo da pođe po zlu zaista i pođe po zlu, i da ne možete da se iščupate. Da, život je težak, ali vi ste još teži! Morate da nađete snage da se svakog dana smijete, hrabrosti da budete drugačiji. Pronađite u srcu način da nasmijete i druge. Ne nervirajte se oko stvari koje ne mogu da se promijene. Živite jednostavno i velikodušno. Pričajte iskreno. Radite marljivo. Čak iako osjećate da ste za nešto uskraćeni, nastavite dalje. Nastavite da rastete.

Izvor